Friday, February 27, 2009

My very first writing of my pregnancy..

Hati rasa bunga2 hari ni..not only hari ni..tapi mmg dari last monday. hehehee..rasanyaa..ini 1st entry yang i openly write about my pregnancy. Dah week 20th pun..saje jerr we kept this for sooo long, and rasanya time to bagitau kawan-kawan now. Rasa mcm sekejap betul time fly..

Kawan-kawan yang kat Sydney pun..tak semua tahu. Now perut dah takleh nak hide, so sape2 yang terserempak ngan saya...diorang tahu lahh! Even kat office, for the 1st 3 months, officemates tak tahu, sebab saya mmg takde tunjuk apa2 symptoms. Alhamdulillah kan! Baik baby nii..tak banyak kerenah, hopefully. Cuma dah hujung2 1st trisemester tuu ada sorang dua officemates yang tegur..sebab dia nampak my physical changes kot :D

So hari ni...pegi ultrasound kali yang ke-4. 2nd time for this week..hehehe..seronokk!! Last monday pegi ultrasound, tak banyak details yang dapat. Baby lum nak bangun tido agaknyerr. Memang pagi2 dia tak active pun selalunya. So last monday baby asik tunjuk muka jerr...pusing2 camera pun, dia dok tunjuk muka jugaaa, so sweet!! And sonographer bagitau 'the little lady will be in the house..!' hehehehhe. Lain2 details tak dapat.

Then sonographer mintak kami keluar for half an hour, get some juice and have a walk, suruh baby tu bangun ;) sambung semula lepas tuu..still the same. We decided to come back on Friday, then (hari ni). And hari ni..baby baikkkkkk sangat, bagi kerjasama hari ni :D. Appointment kul 11.30 am, i purposely mintak time2 cenggitu, sebab selalu around that time yang dia start gerak2. But then, appointment running very late, around pukul 1 baru dapat masuk.

She was about to have afternoon sleep kot masa tu. Nampak bigggg yawn from her!! hahahhaaa kalau laa mummy dapat pegang, alangkah bahagia nyerrr. Rezan pun nampak happy je tadi...bila kami cakap2 pasal this baby :D

This is the dialogue between me and the sonographer, bila dah siap ultrasound tadi:-


Sonographer: I'm sorry to call you again today..it's just the matter of getting the complete details.
Mummy: That's fine, my plessure...at least i can see her twice this week :D
Sonographer: Oww yeaa...she's a tricky girl ha!


And masa balik tadi..me and Rezan were talking pasal baby menguap tu. Rasa macam we were so lucky sebab dapat tengok benda2 macam tu. Then rezan cakap 'ehhhh wondering how there's no water masuk mulut baby masa dia yawn!' hahhhaaaaaaa...How great god creatures kan!

Picture of mummy on the week of 20th..

13 comments:

VG said...

Congratulations Shafidah! I am so, so happy for you. First baby...how exciting.

I actually came over to see your recipes and ask you a question...instead I get a surprise!

Whilst I am here, I have favour to ask. Fidah ada ke tengok acuan kuih pie tee di Sydney? Kalau ada, bolehkah Fidah beli and post untuk Vin? Please let me know.

I really mahu makan. You yang pregnant but I yang mengidam, he!he!

Shafidah Shamen said...

Thanks Vin for the greetings. Unfortunately vin, i bought my paitee mould from Malaysia. I tak pernah jumpa the mould in Sydney, i dont even come across with anyone selling the paitee snack in Sydney! The best thing is..get someone in malaysia to buy for youu.. :D

Note: Kesian Vin..mengidam! hehehhh

lemongrass said...

Fidah,
Congratulations sgt2. Sure u and hubby happy ye sbb first pregnancy kan, semua emotions ada :-). I pun dulu tell people I was pregnant masa 20 weeks jugak. Even my parents in law pun we told them masa 15 weeks, hahaha. I guess I'm one of those people yang will only tell people after the first trimester, hehehe.
Anyway, congrats again. Do keep us posted about your pregnancy k! Good luck!

Shafidah Shamen said...

LG..thanks..mmg happy tak terkira!! masa mula2 tahu i preg (5th week), nm husband terkedu..! All this while dia cakap tak ready..i yang melompat2 yahoooo, macam cartoon! then dia cakap..'jgn lompat..nanti baby injured' tahu pulak sayang ekk :D anyway...i mmgsyukur sangat, i feel blessed!

hana said...

waahhhhhhhhhhhhhhhhhh!!! tahniahhhhh!!! sama baya ngan bb aku! kehkehkehkeh... nk bisik kat bb suh tendang perut mak ko tuh kuat2! wakakakakakakakaa....

jaga diri baik2 k! first tuh! moga kita sama2 selamat bersalin! heeeeeeeee....... ganbatte ne! :)

iu @ wid said...

salam kak...

waahh da keluar entry akhirnye..hihi.. TAHNIAH lg sekali.. haa.. kan da kate.. nt leh geng ngn bb sy..;p

nak je gosip2 ngan akak .. tp biase la bb ni.. stat je duk dpn kom mula la nk memanggil2.. tokleh den nk poya2 sket..jeles..;p

comel perut akak tu..hihihi..;p
take care!!
semoga sihat selalu..

Sally said...

wah..tahniah Cik Fidah..take care youself jangan buat kerja berat2 tau..

hanieliza said...

salam..
tahniah..semoga sentiasa dalam keadaan yg baik dan sihat sehingga bersalin nanti...

tentu seronok kan..
take care..

Kak Ezza@makcik Blogger said...

salam dari Klang,
akak tersalah masuk rumah ni tapi bila baca entry kamu ni seronok pulak..teringat zaman muda dulu masa first time pregnant...hahahabanyak kelakor nya..
Anyway..akak nak bagi tips sikit pasal pregnant ni..jangan lupa minum susu sebab kalau kurang calcium..calcium kamu nanti anak kamu ambik..nanti habis tanggal gigi kamu tu...satu lagi nak elak kan dari dapat alaaa..yang kaki cramp tu masa nak bangun tido tu..sakit weiii...banyak kan mengaji quran kalu boleh buat amalan hari hari..nanti kamu akan nampak kesan nya bila anak kamu dah lahir dan membesar..dia akan suka mendengar suara orang mengaji dan duduk diam bila terdengar lagu2 nasyid,..banyak kan buat mathematic..bantai jer..sebab semua bende2 ni mempengaruhi otak janin dalam perut. Jangan lupa minum jus kurma...tau....buat amalan....

Shafidah Shamen said...

Hana, thank you..semoga kita sama2 selamat :p ko rasa baby ko tu pompuan kerr laki???

IU, thank you..mekasih lerr sebab selalu layan makyong ni borakk :D. Lenkali nak borak..bagi izzah tidur lena2 tauuuu

Sally..mekasihhhh..

Kak liza...mmg seronokkkkk, hehhehe rasa mcm cepat la masa ni kak..tup2 dah 5 bulan!

Kak Ezza, thanks for the tips. Saya mmg orang yang suka minum susu. Masa mengandung ni..lagi laa banyak saya minum susu, tapi kan kak..saya tetap dapat masalah gigi..mula2 ngandung hari tu...sudah cabut satuuuu wwwoooooo, sakit gigi yang teramat sangat!! Tak penah dalam hidup saya sakit gigi cenggituu :((

Suzi said...

tahniah! moga selamat bersalin....mesti tak sabar kan??

CatlinaFly said...

tempeks laa gambar ultrasound tuh..sy suke tgk :) in fact tiap2 bulan buat sy buat u/sound (2d nye je)..yg 3D, buat sekali je masa 7 months.seronokkkk..

Shafidah Shamen said...

Suzi,
thanks..memang tak sabar ni. Tapi bila pikir2 pasan nak bersalin, or tgk clips pasal org bersalin..rasa ngeriiiii..

Catlina,
alorrrrrrr..hubby tak berapa suka lerrrr kalau kita lekat gambar tuu..dia kata 'jgn over acting' hehhehee. Baby lahir nanti leh letak gambar baby yang real punyaaaa :D tungguuuu

Doakan kamii..